Meer weten over wijn

Wilt u uw wijnkennis vergroten?

Bij Biowineonline gebruiken wij onze nieuwsbrief om u te informeren over wijn.

Wij willen u graag meer vertellen over wijn, hoe deze wordt gemaakt, welke wijnhuizen zijn bezocht, de nieuwe wijnen in het assortiment en informeren wij u over onze aanbiedingen.

Om u alvast een inzicht te geven in wat u kan verwachten zal ik op deze pagina de historie van de wijnbouw voor u beschrijven.

Historie van de wijnbouw

Zo'n +/- 10.000 jaar geleden groeit er in de Kaukasus een wijndruif wat de primitieve voorvader is van de huidige Europese wijndruif de Vitis Vinifera. Deze "woeker"druif klimt tot hoog in de bomenen en geeft kleine trosjes met blauwe druiven. In 2017 zijn er in Georgië potscherven gevonden met resten van wijn, deze scherven dateren van 8000 jaar geleden.

In Syrië en Irak zijn er tijdens opgravingen kruiken met sporen van wijn gevonden in het vruchtbare land tussen de Tigris en de Eufraat.

Door het drijven van handel verspreidde de kennis van wijnbouw zich 5000 jaar geleden naar Egypte. Daar zijn vele afbeeldingen en sporen van wijnbouw gevonden.


Griekse Amfoor1000 jaar later heeft de wijnrank Kreta, Griekenland, bereikt waar ze amforen (wijnkruiken) en een wijnpers hebben ontdekt. De wijnbouw heeft zich daarna langs de kust van de Zwarte en Middellandse Zee verder door Europa verspreid.

De Romeinen hebben de kennis van wijnbouw zich eiegen gemaakt en het door het gehele  Romeinse rijk geintroduceerd, omdat de meegenomen wijn niet lang goed bleef. Uiteindelijk brachten ze wijnranken naar de gebieden en plantte ze aan. De gebieden zijn nu nog bekend, denk aan: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Moezel en niet te vergeten Champagne.                                                                                                                                                                 
Na de val van het Romeinse Rijk gingen de meeste wijngaarden verloren of raakten in een slechte staat.

De kerk heeft het wijnmaken zich eigen gemaakt en zij begonnen de oude vervallen wijngaarden weer op te knappen.
Wanneer de liefhebber van wijn, Keizer Karel de Grote (Charlemange), heerst over een groot deel van Europa, neemt de wijnbouw een grote groei door. Hij stimuleerde de bouw van nieuwe kloosters en daarmee ook de verspreiding van de wijnbouw naar delne in Frakrijk en Duitsland. In de Bourgogne draagt een beroemde witte wijngaard zijn naam: Corton - Charlemagne

In de 18de eeuw werd wijn voornamelijk uit een vat getapt, maar hoe leger het vat raakte de slechter de wijn werd.
De industriële technieken zorgde ervoor dat glazen flessen sterker en veel goedkoper werden. Ook de kruk deed opnieuw zijn intrede. De wijnbereiding werd aangepast om een betere kwaliteit wijn te kunnen maken.
De eerste lagering vond plaats op vat en daarna mocht de wijn verder rijpen op fles. Hierdoor werd de kwaliteit aanzienlijk beter. Zo is geleidelijk onze huidige wijnbereiding ontstaan.
 

De 19e eeuw was voor de wijnbouw de eeuw van de van grote hoogte- en dieptepunten. Het was de eeuw van de drie grote plagen, oïdium, meeldauw en druifluis, alle afkomstig uit Amerika. Vooral de gevolgen van de druifluis, phylloxera vastatrix, in het laatste kwart van de eeuw, waren zeer ingrijpend. Deze luis tast de wortels zo zeer aan dat de planten sterven. In heel Europa dreigden wijngaarden voorgoed te verdwijnen bij gebrek aan effectieve bestrijdingsmiddelen. De enige remedie bleek - en is nog steeds - het enten van Europese druivenplanten op resistente Amerikaanse (!) onderstokken.

Als gevolg van de phylloxera veranderde de Europese wijnbouw ingrijpend. Hele gebieden verdwenen, andere werden met nieuwe druivensoorten heraangeplant. Soms met betere, soms met productievere? Ook worden nieuwe gebieden ontwikkeld om de schade te compenseren. Zie bijvoorbeeld de Languedoc en Algerije. En zie Rioja, waar wijnmakers uit Bordeaux hun toevlucht zochten.

De 19e eeuw is ook de eeuw van de techniek en industrialisering. De groei van de steden en de aanleg van spoorwegen veroorzaakten nieuwe behoeften en mogelijkheden. Wijngebieden die eerder slechts voor eigen behoefte hadden geproduceerd, veranderden door de ontsluiting plotseling in regio's met nationale betekenis. De Languedoc is in dit opzicht al weer een schoolvoorbeeld.

In de 19e eeuw is ook de grondslag gelegd voor de moderne oenologie, de wetenschap van de wijnbereiding. Dat gebeurde door de Franse geleerde Louis Pasteur. Van de vele ontdekkingen die hij deed is die van het hoe en waarom van de alcoholische gisting wellicht de belangrijkste.

En we kunnen u nog veel meer leren van wijn, bijvoorbeeld:

  • Hoe maak je wijn?
  • Hoe proef je wijn?
  • Wat zijn belangrijke factoren in de wijnbouw?
  • Meer informatie over specifieke wijnhuizen.
  • En nog veel meer.
​Wordt nu lid en ontvang meer informatie over wijn, hoe deze wordt gemaakt, Verslagen over de wijnhuizen die ik bezoek, nieuwe wijnen in het assortiment en aanbiedingen.

Klik op het logo hieronder om jezelf in te schrijven.
Link om lid te worden van Biowineonline's informatieve nieuwsbrief