Biodynamische wijnbouw

Wat is Biodynamische Wijnbouw?

Biodynamisch komt van het Griekse BIOS = LEVEN en van DYNAMIS = ENERGIE. De kwalificatie "Biodynamisch" betekent dus dat men werkt in overeenstemming met de energie (zon, planeten, water, zuurstof) die het leven schept en onderhoudt. Dit principe wordt methodisch en als een wetenschap toegepast. Het is erop gericht de gezondheid van grond,  plant en eindproduct te bevorderen. Het gebruik van originele "homeopathische" preparaten, ook genoemd attributen is hierbij slechts één van de vele aspecten.

Volgens de vader van de biologisch-dynamische gedachte, Rudolf Steiner (1861-1925), bezitten volle maan, Venus en Mercurius, kosmische krachten die de gezondheid van planten beïnvloeden en die gebruikt kunnen worden om ziekten en plagen te bestrijden.


De opgaande en neergaande maan heeft een magnetische invloed op alle leven. De stand van enkele planeten tegenover de maan versterken deze invloeden. Deze planeten zijn : ram, leeuw, boogschutter ( drie  vuurtekens). 


De maan stijgt geleidelijk in de hemel gedurende 14 dagen, vertrekkend van het sterrenbeeld Boogschutter om te belanden bij het sterrenbeeld Tweelingen, om de volgende 14 dagen terug te dalen naar het beginpunt.


Daartussen heeft men de diverse kwartieren en de volle maan.
Deze verschillende invloeden bepalen voor de biodynamische wijnbouwer de diverse uit te voeren activiteiten:

  • fase van uitademing = opstijgen van de levenssappen in de plant en dus aangewezen voor alle bovengrondse werkzaamheden, zoals snoeien en opbinden van de ranken, wieden en lichte grondbewerking

  • fase van inademing = vitalisatie van de grond en dus geschikt voor alle werken aan en om de wortels en voor diepere grondbewerking, diep spitten, ploegen, eggen en voor aanplanten van nieuwe wijnranken 


De biodynamische wijnbouwer raadpleegt ook de  hemelkaart om het ogenblik van de oogst te bepalen. De kunst bestaat erin om het tijdstip van de optimale rijpheid van de druiven te laten samenvallen met de meest geschikte stand van de maan.

Zelfs het overhevelen van vat naar vat staat in dit teken. Best gebeurt dit in een periode "vrucht", deze wordt bepaald door een bepaalde positie van de maan ten opzichte van andere planeten.

Een van de wijnboeren in mijn assortiment, Vignoble Klur, werkt geheel biodynamisch en maken heerlijke wijnen. Bekijk de verhaal van deze wijnmaker op onze website bij Vignoble Klur.
 

Clement Klur vult de wijnflessen zelf

Er staan geen producten in deze categorie.