Biologische wijnen versus traditionele wijnen

Biologische wijnen versus traditionele wijnen

Het maken van wijn op een biologische manier is beter voor het milieu.
Onderzoeken hebben bewezen dat biologische wijn beter is voor het milieu.
Het is niet alleen gezonder voor de werknemers die op de wijngaarden werken, maar op lange termijn zorgt het voor het behoudt van de biodiversiteit en de bodem en het water worden minder belast/vervuild.
 
Bij biologische wijnbouw wordt geen gebruik gemaakt van pesticide, onkruidverdelgers, insecticide, kunstmest of fungiciden.
 
Over de gezondheidseffecten van biologische wijnen versus traditionele wijnen kunnen we geen goeie conclusies trekken omdat er nog niet voldoende onderzoek is verricht op dit gebied.
 
We kunnen wel stellen dat een biologische wijn een aantal voordelen heeft versus traditionele wijnen.
 

Meer Polyfenolen

Het belangrijkste verschil, biologische wijnen bevatten meer polyfenolen versus traditionele wijnen.
Polyfenolen zijn krachtige anti-oxidanten en deze polyfonen kunnen het risico op beroertes en hart- en vaatziekten verminderen.
 

Meer Resveratrol

Resveratrol is voornamelijk aanwezig in rode wijnen het helpt het cholesterol te verlagen en is een component in de preventie van kanker.
 

Minder Ochratoxin A

Een ander verschil, ochratoxin A is in mindere mate aanwezig in biologische wijnen.
Ochratoxin A is een schadelijke stof die onder andere kanker kan veroorzaken.
 

Minder Sulfiet

Sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel welke wordt toegevoegd tijdens proces van wijnmaken.
Het heeft twee functies:
1.) Sulfiet beschermt de wijn tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft.
2.) Het voorkomt de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, daardoor kunnne we de wijn zuiver houden.
 
Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken.
Daarom wordt op het wijnetiket altijd vermeld ‘bevat sulfiet(en)’.
Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt.
 
Toepassen van sulfiet in wijn is bovendien aan hele strenge regels gebonden.
Rode wijn maximaal 150 mg/l
Rosé maximaal 200 mg/l
Witte wijn maximaal 200 mg/l.
 
De meeste wijnen bevatten echter véél minder dan die maxima.
Meer dan de helft van alle wijnen bevat minder dan 80 mg/l sulfiet, ofwel ongeveer de helft van het wettelijk maximum.
Er staan geen producten in deze categorie.